Wat is autisme nu écht?
Elk kind is uniek en geen enkel kind met autisme is hetzelfde.
Vandaar dat je bij Autentic Coaching vaak de term "authentiek kind" ziet verschijnen.
Autisme wordt beschouwd als een ‘spectrumstoornis’, wat betekent dat het een breed scala aan symptomen en kenmerken omvat die van kind tot kind verschillen. Echter zijn er binnen dit boeiend spectrum wel een aantal hoofdkenmerken.
Hoofdkenmerken Autisme - kerneigenschappen ASS
Zwakke centrale coherentie = fragmentarische ordening van gedachten:
De gedachten van een kind met autisme worden helemaal anders geordend dan deze van neurotypische mensen (wij). Bij een situatie gaat een kind met autisme eerst de details observeren, om dan heel geleidelijk al deze detailfragmenten bij elkaar te rapen om een totaalbeeld te kunnen scheppen. Een mooi voorbeeld hiervan is de werkweek. Voor ons kunnen de werkdagen er redelijk hetzelfde uitzien. Zo is de rode draad: opstaan, ontbijten, klaarmaken, naar kantoor rijden, werken, lunchen, werken, naar huis rijden, kids ophalen, avondeten, douchen, tv kijken en slapen. Maar elke dag zijn er wel meer dan een handvol verschillen in details. Zo dragen we niet elke dag dezelfde kleren, eten we niet elke dag dezelfde maaltijd, komt er soms ’s avonds opeens bezoek langs etc. Allemaal details en onvoorspelbaarheden die voor een kind met autisme extra spanning geeft en inspanning vraagt.
Theory of mind/mindblindness:
In de context van autisme, suggereert de theorie van mindblindness dat kinderen met autisme een ontwikkelingsachterstand of een gebrek hebben in hun theory of mind. Dit betekent dat ze moeite kunnen hebben met het begrijpen van de gedachten, gevoelens, intenties en overtuigingen van andere mensen. En zijn er dus als het ware blind voor. Echter beschikken ze wel over een zesde zintuig waarbij ze spanningen aanvoelen en overnemen. Jammer genoeg hebben ze geen benul vanwaar deze komen, laat staan hoe ze hierop kunnen inspelen.
Eveneens begrijpen kinderen met autisme niet dat de eigen opvattingen, verlangens, ervaringen en emoties kunnen verschillen van die van een ander. Ze gaan er vaak van uit dat wij ook in hun hoofdje kunnen kijken.
Complexe sociale interacties:
Complexe sociale interacties kunnen bijzonder uitdagend zijn voor kinderen met autisme. Dit komt omdat sociale interacties vaak subtiele communicatie en begrip van niet-uitgesproken sociale regels vereisen, wat moeilijk kan zijn voor kinderen met autisme. Kinderen met autisme hebben moeite met het interpreteren van lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en intonatie, wat kan leiden tot misverstanden en sociale angst, moeilijkheden bij sociale integraties en de dynamiek bij emoties.
Executieve disfunctie:
Executieve functies omvatten een reeks cognitieve processen zoals werkgeheugen, flexibiliteit, planning, inhibitie(impulscontrole), en zelfmonitoring. Kinderen met autisme kunnen het bijvoorbeeld moeilijk hebben met plannen en prioriteren, flexibiliteit, emotieregulatie etc. Kinderen met autisme blijven vaak in ‘hetzelfde spoor hangen’ als het op activiteiten aankomt. Ze hebben de voorkeur steeds idem reeks handelingen uit te voeren, wat zorgt voor voorspelbaarheid en structuur. Vrije tijd is daarbij heel moeilijk invulbaar, waardoor ze snel kunnen gaan fladderen. Routinetaken vragen ook nog vaak om herhaling bij volgorde van handelingen. Niet ‘kleed je uit’, maar: 'doe je broek uit, nadien je ondergoed, dan …'
Eyeopener: Deze hoofdkenmerken van autisme zijn vaardigheden die een neurotypisch kind zichzelf eigen maakt bij ontwikkeling. Een kind met autisme heeft professionals nodig om deze vaardigheden aan te leren. Moddeling en visuele instructies kunnen hierbij al gamechangers zijn.
Loop je hier tegenaan en wil je meer weten? Contacteer me.
Liefs,
Lindsay van autentic-coaching.be
Same road different bricks.