Zeg niet zomaar driftbui tegen een meltdown.
Een kind dat zich dramatisch op de grond legt in het midden van een overvolle supermarkt.
We zijn er als ouder jammer genoeg allemaal mee gekend. Deze uitbarstingen zijn doelbewuste emotionele reacties die kinderen gebruiken om een bepaald resultaat te bereiken, zoals het krijgen een speeltje of het vermijden van een activiteit. Ze gebeuren bewust en het kind behoudt controle over zijn lichaam en geest.
Wanneer we het hebben over woedeaanvallen en angstaanvallen bij kinderen met autisme zijn deze gedragingen net wat complexer en worden deze vaak verkeerd begrepen.
In tegenstelling tot driftbuien zijn woedeaanvallen en angstaanvallenonvrijwillige reacties op een overbelasting van het zenuwstelsel. Ze zijn de fysieke manifestatie van neurobiologische chaos veroorzaakt door een waargenomen bedreiging. Deze reacties zijn niet gedragsmatig en worden over het algemeen niet gebruikt om een specifiek resultaat te bereiken. Het kind heeft geen controle over deze intense emoties en de opbouw van spanning wordt vrijgegeven via stimming, herhalende bewegingen, afzondering, schreeuwen,huilen, stampen, enzovoort.
Kinderen met autisme kunnen bijzonder gevoelig zijn voor sensorische overbelasting, wat kan leiden tot een overweldigend gevoel van angst of woede. Hun zintuiglijke systemen verwerken prikkels anders dan bij andere kinderen, waardoor alledaagse geluiden, lichten of aanrakingen als overweldigend of zelfsbedreigend kunnen worden ervaren. Dit kan resulteren in een meltdown, een term die vaak gebruikt wordt om de intense reactie te beschrijven die volgt op sensorische of emotionele overbelasting.
Het is belangrijk voor ouders en verzorgers om de vroegtijdige waarschuwingssignalen van een aanstaande meltdown te herkennen. Deze kunnensubtiel zijn, zoals nagelbijten of vragen om te vertrekken, of meer voor de hand liggend, zoals de oren bedekken met de handen. Stimming gedrag, zoals repetitief wiegen, kan ook intensiveren naarmate de nood toeneemt en kan een teken zijn dat een meltdown op komst is.
Een effectieve aanpak voor het omgaan met deze uitdagingen vereist een diepgaand begrip van de individuele behoeften van het kind en de triggers die deze reacties veroorzaken. Kalmeringstechnieken kunnen nuttigzijn, maar het is essentieel om te beseffen dat standaard gedragsmatige kalmeringsaanwijzingen of -technieken niet altijd effectief zijn zodra een kind een meltdown heeft bereikt.
Ondersteuning bieden tijdens een meltdown houdt in dat je een veilige en rustige omgeving creëert, waar het kind zich kan terugtrekken en herstellen van de overbelasting. Geduld, begrip en consistentie zijn cruciaal in de ondersteuning van een kind met autisme tijdens deze moeilijke momenten.
Het is ook van belang om te werken aan preventieve strategieën die helpen om de frequentie en intensiteit van deze uitbarstingen te verminderen. Dit kan onder meer het aanpassen van de omgeving om sensorische triggers te minimaliseren, het bieden van een voorspelbare routine, en het onderwijzen van het kind in zelfregulatievaardigheden omvatten.
Door samen te werken en te leren van experts en ervaringsdeskundigen, kunnen we een ondersteunende omgeving creëren die bevorderlijk is voor de groei en ontwikkeling van elk authentiek kind.
Loop je hier ook tegenaan en wil je meer weten?
Contacteer me.
Liefs,
Lindsay van autentic-coaching.be
Same road different bricks.